Noora Koponen

Tuttujen Juttuja – Tarina nro. 13

noora ja janne koponen

”Tutustuin Nooraan ollessamme kollegoita samassa työpaikassa. Työpaikan vaihdoksen jälkeen olimme jonkin aikaa ystäviä, ja nyt elämä on vienyt siihen suuntaan, että olemme jo viidettä vuotta naimisissa. Tällä kokemuspohjalla uskallan väittää tuntevani Nooran hyvin – hyvässä ja pahassa.

Booker T. Washington on sanonut: ”Character, not circumstances, makes the person.” Noorassa tämä näyttäytyy luonteen pysyvyytenä vaikeinakin aikoina. Viime vuosina näitä aikoja on meidän perheelle osunut enemmänkin. Erilaisten kriisien ja koettelemusten kohdalla on ollut hieno huomata, että vaikka Noora onkin tunteellinen ja tunteella reagoiva, niin arvomaailma säilyy samana tilanteesta toiseen eikä elä tunteiden mukana. Minulle tämä kertoo vakaasta arvopohjasta ja luonteen lujuudesta, jolla arvoista pidetään kiinni tuulisinakin hetkinä.

Takkia kääntävää poliitikkoa Noorasta ei saa. Ei vaan saa. Jos mielipide muuttuu jonkin asian suhteen, niin se tapahtuu sen myötä, että tietoon on tullut jotain uutta, mikä perustellusti pakottaa muuttamaan kantaa. Kävimme jossain vaiheessa keittiön pöydän ääressä keittiöpoliittisen debatin ydinvoimasta. Noora oli ensin jyrkästi sitä vastaan (voitte tarkistaa vuoden 2015 vaalikonevastauksista) mutta on vuosien aikana tehnyt sen suhteen myönnytyksiä, kun realiteetit ovat tulleet esille. Niin kaunis ajatus kuin se olisikin, että kaikki sähkö tuotettaisiin päästöttömillä ja uusiutuvilla tavoilla, niin se ei nykyisen sähkönkulutuksen ja teknologian kombinaatiolla ole (vielä?) mahdollista. Kannasta luopuminen sapetti aivan selvästi, mutta oli ilo huomata, että faktojen edessä Noora pystyy siihen. Arvot eivät silti muuttuneet. Mutta vallitseva tilanne pitää silti voida ottaa huomioon.

Nooralla on laaja ystäväpiiri, ja useat luonnehtivat Nooraa luotettavaksi. Noora tuntuu myös olevan monelle hänen ystävistään juuri se ”luottoystävä” kenelle soitetaan tiukoissa paikoissa. Varmaan suureksi osaksi siksi, että Noora sanoo aina suoraan, mitä mieltä asioista on. Aina ei tietenkään ole kiva kuulla ”totuutta”, kun haluaisi vain tukea omalle toiminnalleen. Aina tuo ominaisuus on kuitenkin lopulta kerännyt kiitosta. Nooralla on harvinainen taito olla samaan aikaan empaattinen ja totuudellinen. Ihmissuhdetaidot ovat ehdottomasti se osa-alue, missä Noora on erityisen vahva.

Eräänlaisena supervoimana taas voidaan pitää Nooran kykyä saada asioita aikaan. Lähtölaukaus poliittiselle uralle tuli, kun Kataisen hallitus oli leikkaamassa erityisopetuksesta miljoonia. Tästä tunteella reagoiva Noora tietenkin suuttui. Seuraavana päivänä Noora oli Ilta-sanomissa asian tiimoilta ja pian hän luovutti opetusministerille 25 000 nimeä keränneen adressin, jonka myötä leikkaukset peruttiin. Tätä ollaan myöhemmin naurettu, että kun Noora kunnolla suuttuu, niin huomenna ollaan Ilta-sanomissa.

Tiivistäen voi kai sanoa, että Nooraan voi luottaa. Työtehtävissään Noora ei ikinä luovi helpoimman väylän kautta, vaan menee sitä reittiä minkä kokee oikeaksi, ja saa asioita tapahtumaan.

Omistaan Noora pitää aina huolen.

Janne,

Nooran puoliso”

Yksi vastaus

  1. Ihanan ihana pari. Kiitos kun saan olla etäjäsen sukunimemme perheessä. Kunniaosallisuus minulle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Aiheeseen liittyvät